kopstation

Eind van de middag was er een flinke stroomstoring in Zwolle. Al snel daarna kwamen er telefoontjes. Geen radio- en tv-signaal meer. Ook niet van ons. Eerst even gechecked, maar op het totale Essent netwerk (zowel analoog als digitaal) geen signaal. Na een tijdje werden steeds meer kanalen bijgeschakeld en ook ons televisiekanaal deed het weer. Het geluid van de uitzending kwam prima mee, dus probleem opgelost. Helaas, dat leek maar zo. Vlot na het inschakelmoment belde een verontruste programmamaker of zijn programma wel uitgezonden zou worden. In de studio eerst wat servers een schop gegeven en daarna maar eens naar Essent gereden. Het kopstation zit namelijk zo ongeveer bij de radiostudio om de hoek. Even voor de niet-intimi: in het kopstation worden alle radio- en televisiesignalen voor Noord- en Oost Nederland geregeld. Dit hele kopstation is er dus vanmiddag ‘uitgeklapt’. Normaal mag je daar niet naar binnen, dus ik ging op de gok. Bij aankomst stonden slagbomen en toegangshekken open. Ik reed over het terrein richting een van Zwolles meest beveiligde ruimtes en belde aan bij het schakelcentrum van het kopstation. Eén van de bewakers deed open en ik mocht zowaar door naar de procesruimte. Daar even gezellig bijgepraat met één van de (drukke) operators. TV-signaal was prima, alleen het radiosignaal bleef ruis. Bij de radio-sector aangekomen bleek dat er een aantal modulatoren uitgeknald waren. Die van Radio 1, de concertzender, Radio 4 en van ons stonden ‘uit’ en waren ook niet meer aan te krijgen. De storingsdienst heeft nieuwe besteld en die moeten er nu (anderhalf uur later) ongeveer zijn. Ben er maar niet op blijven wachten.
’t is toch wel een mooie ambiance daar, als je gevoel voor techniek hebt. Met een paar handelingen haal je alle zenders uit de ether of van de kabel (of allebei). Zie het voor je als een ruimte van ongeveer een kwart voetbalveld met daarop alleen maar 19″ systeemkasten met modules. Even stiekem, welke zender had ik van u wel een zetje mogen geven?

 • Mark

  Radio 10 FM staat er nog op dat labeltje, als dat al slecht bijgehouden wordt, dan verbaasd het me niet dat de rest ook rammelt.

 • Ray

  Haha, verkeerde conclusie. Radio 10 FM is een kabelzender. Dat geluid moet ook ergens op de kabel gezet worden Mark… Dus via een uplink gaat het vanaf de studio van 10fm naar het kopstation, en vanaf daar op de kabel… regionale verdeelstations kunnen dat signaal plaatselijk weer op andere frequenties zetten.

 • Bertil J. Kok

  Eh.. laat ze er allemaal maar op. Je moet toch wat te zeiken hebben tijdens het zappen….

 • keur

  ik zou alle zenders eruit gooien behalve de onze, moet je eens kijken hoe snel we de nr 1 van de stad zijn haha :-).

Leave Your Comment Here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.