DOD: os en peper

Sinds het eetfestijn Zwolle Culinair stond het binnenstedelijke Os en Peper op de hotlist voor een bezoekje. Vandaag was het dan zo ver. We stapten vroeg, rond 18.30 uur het prachtige pand aan de Ossenmarkt binnen. Vriendelijk werden de jassen aangenomen en werden we naar boven begeleid, waar je aan tafels, en zittend in een heerlijke bank je eerste drankje krijgt geserveerd. Al snel kwam de jongste bediende met een amuse, een glaasje paté met een glazuurlaagje. Eenvoudig, maar lekker. Na een half uurtje boven (het lijkt wel een bordeelbezoek, maar het was echt een (top)restaurant mochten we naar beneden waar de eerste gang klaar stond.

We kregen een mooi bord met halfgerookte zalm. Koud, met wat salade, maar ontzettend lekker. Natuurlijk stond er ook brood op tafel. Zalig zacht en vers, lekker zout, met goede boter. Daarna een tussengerechtje. Ik volgde braaf het menu en kreeg het geconfijte kwarteltje, met speciaal behandeld pootje en natuurlijk wat krokante uitjes. Daaronder een plakje twentse worst, waardoor het gerecht iets scherper van smaak werd. Tja, een kwartel is en blijft een kwartel he. Voor de Keurbaas kwam er carpaccio van kabeljauw met krokante uitjes en antiboisesaus. Dit alles ging vergezeld van de uitstekende huiswijn. Os en Peper heeft ook een prima wijnarrangement (zelfs een BoB-arrangement, voor de genieter die nog moet rijden), maar wij hielden het bij de huiswijn. Na het tussengerecht kwam het hoofdgerecht. Ondertussen maakten we ons al enige zorgen over de parkeertijd. Uiteindelijk besloot de Keurbaas om de parkeermeter maar bij te gaan vullen. Erg attent nam de jongste bediende dit van Keur over: het kostte wat moeite om de auto’s te vinden, maar het scheelde weer een geel briefje onder de ruitenwissers. Fijne service.

De hoofdgang was briljant lekker. Ruime hertenrugfilets, vergezeld van een lekkere hap stoofvlees, wat aardappelpuree en groenten met uitjes, pijnboompitjes (die hadden niet gehoeven) en wat champignonnetjes. Mooie hoeveelheid, erg lekker. Het vlees was perfect van smaak en prima te snijden. Da’s weleens anders bij een soms moeilijk stukje vlees als de hertenrugfilet. Tussen hoofd- en nagerecht kwam nog een amuse op tafel. Een klein schaaltje met mandarijn en een zalige mousse. Als ze daar een emmer van brengen komt ie ook leeg. Verrukkelijk. Ook het nagerecht smaakte goed. Een eigengemaakt cakeje met framboos met pasta. Leuk bedacht, lekker smakelijk, lekker zoet. Aan de andere kant van het fraai opgemaakte bord een stuk peer met daarop een flinke schep kaneelachtig ijs met wat walnootstukjes. Daarbovenop een eigengemaakt crepe(koekje). Erg lekker, jammer dat je de borden niet af mag likken.

Een goed diner op donderdag sluit je af met koffie. In ons geval: cappuccino. De hete drank ging vergezeld van een vijftal (per persoon) lekkernijen: koekje, botersnoepje, truffeltje, cakeje en speculaasje. Erg lekker. We tikten uiteindelijk € 110,00 af (rekening: € 103,-). Uitstekende service, fantastisch gegeten.

Oordeel
Prijs…………………..7,5
Kwaliteit……………..9,0 (factor 3)
Comfort………………8,2
Parkeergelegenheid….7,6 (je kúnt voor de deur parkeren)
Bediening……………9,0
Totaaloordeel……….8,47

Eindshot
Os en Peper bestaat nu een paar jaar in Zwolle en heeft zich inmiddels bij de elite van Zwolse restaurants gevoegd. Niet ten onrechte. De keuken is van uitstekende kwaliteit, de ontvangst is prima en bediening/service staan op hoog niveau. Het is gezellig, helemaal als aan het einde van de avond (zoals vanavond) eigenaar Hans Westerbeke zich achter de centraal in het restaurant geplaatste piano zet en mooie liedjes speelt. Misschien moet je er geweest zijn om het te ervaren. De moeite waard om voor naar Zwolle te komen, dit restaurant.

  • Jamie Oliver

    Ga toch eens gewoon thuis gezond eten!

  • Bertil J. Kok

    Hier had ik dus nog NOOIT van gehoord. Tijd voor buitenlandse gasten….

  • Janneke

    Ik vraag me wel een beetje af waar je moet werken om elke week zo uit eten te kunnen… Anyway, klinkt wel lekker en die pianist had ik wel willen horen… Wat borden aflikken betreft: we waren eens met het gezin incl. oma uit eten in een vrij chic (voor onze doen dan) restaurant, waar oma (nog 100% niet-dementerend) opeens zei “het is zo lekker, ik zou mijn bord wel willen aflikken”. En dat deed ze.

Leave Your Comment Here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.