belgische keizer

Nadat vorige week DOD niet doorging vanwege ziekte hadden we het een en ander in te halen. Vandaar dat deze goede voornemens leidden tot een vergezelling door heer Kok. We besloten om naar een Amerikaans achtig restaurant in Zwolle te gaan, Joe Champ. Vriend Keurbaas stond nog in de file waardoor heer Kok en ik genoodzaakt waren om eerst een biertje te nuttigen bij Joe. Blokje kaas erbij, fijne loungestoelen; allemaal prima. We informeerden even of het eetgedeelte nog steeds boven is. “Nee”, antwoordde de serveerder, “we hebben alleen nog maar een loungebar. Geen restaurant meer.” Snel rekenden we af en vertrokken we richting de Belgische Keizer. Leuke tent. Beneden een goeie bar, boven een restaurantgedeelte. Het was er ook druk. Meestal is dat een goed teken.

Na een kwartiertje voegde heer Keur zich bij ons. De (leuke) serveerster had heer Kok en uw recensist reeds voorzien van een (Kok) Duveltje en (Bezem) Blonde Leffe. Toen de Keurbaas koos voor een Kriek waren we volledig in Belgische sferen. De kaart kwam en we maakten onze keuze. Daarna kwam een wat melig brood met (weinig) kruidenboter op tafel. Maar goed, helaas was dat niet het enige wat melig was. Soms verbaas ik me er wel eens over dat niemand zich aan ons stoort. Goed. Come to the point.

We openden het bal der smulpapen met een voorgerechtje. Kok koos voor de mosseltjes, Keur nam de zalm (is weer eens wat anders dan carpaccio, zullen we maar zeggen) en ik prefereerde de Reep ate. Aan de borden te zien smaakte het allemaal prima. Vrij vlot daarna kwam het hoofdgerecht. De witte brigade had er echt zin in, blijkbaar. Heer Kok nam de tournedos, Keur koos voor de varkenshaas en Bezem ging voor het hazenruggetje. Het smaakte uitstekend. De patatjes die erbij kwamen waren wat slapjes en de salade nodigde niet direct uit tot eten. Bovendien was er te weinig gezond voer.

Inmiddels was ook vriend Niels W. er bij komen zitten. Na DOD was de planning om even naar de (nieuwjaars)receptie te gaan van Van Eigen Bodem. Die hadden een buitengewoon logische plek uitgezocht, bovenin de Sassenpoort. Nadat we eerst 4000 trappen hadden gelopen vielen we precies midden in de toespraak van binnenkort ex-wethouder Jaap Hagedoorn. Daarna was het erg gezellig en hebben we diverse praatjes gemaakt. Op een gegeven moment kwam er een loser bijstaan die blijkbaar dezelfde kledingsponsor heeft als Bezem. Hij maakte daar een lollige opmerking over, en toen was de lol er wel af. We besloten de avond voort te zetten bij Sally ‘O Briens. Lekker dichtbij, goeie stoelen en bankjes, kortom: prima. Met het nodige bier (en cola) en het immer opbeurende gezelschap van Jewe werd het al snel middernacht. Daarna zijn heer Kok, heer Niels en Bezem nog even een afzakkertje wezen halen bij de Febo. Ook gezellig.

Nog even een paar quotes (gok gerust wie de uitbraker van de quote is geweest):

– Je hoeft niets met elkaar gemeen te hebben, als je maar gemeenschap hebt
– Humor is leuk, maar het moet niet ten koste gaan van anderen
– Doe mij maar geen bier meer, liever een spaatje
– Ik ben echt moe (gevolgd door een collectief: MAAR JIJ BENT MORGEN TOCH VRIJ!)
– Er zit niet voor niets een gat in

Oordeel
Prijs…………………..7,5
Kwaliteit……………..7,5 (factor 3)
Comfort………………7,5
Parkeergelegenheid….9,0
Bediening……………8,5
Totaaloordeel……….7,86

Eindshot
De Belgische Keizer is zowel een leuke kroeg als restaurant. Om mee te doen in de echte top zal men zich toch moeten specialiseren. Kiezen dus. De bereikbaarheid is optimaal en het pand is ook prachtig. Het eten is lekker, maar niet heel erg speciaal. Gewoon goed. De bediening is snel en attent. Ze hebben er veel Belgische bieren (ook veel speciaalbieren op tap) en dat is een extra aanbeveling. Leuke tent om te komen en om terug te komen. We rekenden met z’n drieen uiteindelijk iets meer dan 90 euro af.

Leave Your Comment Here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.