hiroshima

Vandaag, zaterdag 6 augustus, is het 60 jaar geleden dat de geciviliseerde mensheid één van haar grootste misdaden tegen de menselijkheid beging. Amerika streed in de Tweede Wereldoorlog nog tegen de Japanners en president Harry Truman wilde de Jappen op de knieen krijgen. Truman besloot om de atoombom te gooien.

Little Boy. Zo heette de hierboven afgebeelde bom. Truman had de Jappen een ultimatum gesteld dat door het Japanse leger werd verworpen. De Amerikanen waren al lang met hun nucleaire programma bezig en hadden twee atoombommen gefabriceerd. Er was voldoende verrijkt uranium voor nog (veel) meer bommen. De eerste bom, ‘Little Boy’, ging mee aan boord van de Enola Gay (inderdaad, van het liedje, weet u meteen waar het over gaat). De bom werd rond kwart over acht ’s morgens afgeworpen en deed nog geen minuut later zijn verwoestende werk. Hoe dat eruit gezien heeft ziet u op deze foto. De bom maakte direct 70.000 doden en bracht generaties lang ellende in Japan.

Na Hiroshima wilden de Japanners nog steeds van geen opgeven weten. De eerste van de enige twee ooit in een oorlogssituatie afgeworpen atoombommen liet de natie wankelen, maar het Keizerrijk was nog krijgshaftig. Drie dagen later was Nagasaki aan de beurt. Hoewel, het oorspronkelijke doel van de tweede atoombom (Fat man) was Kokura, maar door een brandstofprobleem besloot de bemanning van de Bockscar B-29 uit te wijken naar het tweede target. De resultaten waren ook verschrikkelijk. Het dwong de Japanners, die overigens ook bezig waren met een eigen atoomprogramma, tot capitulatie.

Vandaag zal onder andere de NOS aandacht besteden aan deze daad tegen de mensheid. Een log, waar eigenlijk een zwarte rand omheen had gemoeten. En een daad, waar we in deze tijden van terreur en terrorisme, aan terug moeten denken. Nooit meer zoiets.

Leave Your Comment Here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.