over mijn lijk

Al enkele weken kijk ik op maandagavond naar Over mijn lijk op BNN. Het is een aangrijpende televisieserie, gemaakt door SkyHigh TV (die normaliter heel veel voor de EO produceren). In de zeven afleveringen van een ruim half uur per stuk gaat het over vijf kankerpatienten: Wiebe, Elmar, Karin, Fedde en Geja. BNN-programmamaker Patrick Lodiers heeft ze een jaar lang gevolgd. Met interviews en dagboekcamera’s wordt er een indringend beeld gegeven van de strijd die ze voeren, maar met name de enorme levenslust die de (ten dode opgeschreven) jongeren tentoonspreiden. Indrukwekkend. Ik heb Karin gekend. Niet goed, en het is ook al lang geleden (ze verhuisde naar Arnhem), maar toch maakt zo’n verhaal dan indruk op je. In de aflevering van gisteravond werd Karin gecremeerd (op Kranenburg, Zwolle). De manier van filmen en benaderen in de serie is buitengewoon ethisch en met respect. Veel bewondering voor de hoofdpersonen, maar ook voor de makers van de serie. Van de vijf hoofdpersonen leeft alleen Wiebe nog. Op de website zijn de vorige afleveringen nog te zien en is ook aflevering vijf (van komende maandag) al te bekijken. Aanrader. Soms hou je het niet droog, maar dat hoeft ook niet altijd, toch?

 • Bluesmeister

  Ik kijk eigenlijk weinig TV, maar dit volg ik al. Dit is idd op een mooie manier gemaakt en zeer indrukwekkend. Ik vind Patrick Lodiers ook erg goed bezig….integer, maar ook weer niet te strak/zwaar in de omgang met de mensen. Het stuk van gisteren deed me wel wat, de muziek die gedraaid werd (Coldplay – The Scientist) is het nummer wat gedraaid werd toen we een paar jaar geleden de kist van 1 van mijn beste vrienden naar zijn laatste rustplaats hebben gebracht.

 • Koen

  Nee, ik kan er niet zo goed tegen… Dat klinkt heel stom, maar ik krijg altijd een heel naar gevoel als ik naar andermans leed kijk. Ook al staan die mensen nog zo positief in het leven.

 • Janneke

  Ik had het graag willen zien maar ben maandagavond nooit thuis en via de computer is ook geen optie. Jammer, ik vind die programma’s van BNN altijd erg goed. Patrick Lodiers heeft ook zo’n programma gemaakt over ziektes waar dan ook zonder taboes over gesproken werd door iemand die aan zo’n ziekte/handicap leed, erg goede televisie. Van de mensen uit ‘Over mijn Lijk’ zijn er geloof ik al vier overleden.

 • heyrik

  nooit gezien
  ben jij al overgezet op het nieuwe systeem ofzo?

 • Raymond

  Ja. Ik hoor bij het illustere gezelschap ‘club van 120’. Daarbij bevinden zich meer ontevreden dan tevreden gebruikers…

 • Liesbeth

  Ik kom even kijken hoe het er hier bij jou uitziet.
  heb ook even je logje gelezen en ik denk dat ik wel ga kijken. maar aangrijpend zal het zeker zijn..
  groet
  Liesbeth

 • Eveline

  Hoi,
  Ik volg ook het programma over mijn lijk. Het doet me heel erg veel… zeker omdat ik zelf ook naar die laatste fase aan het toewerken ben. Die jongeren staan echt geweldig in het leven en ik bewondering ze enorm. Eigenlijk is dit het mooie van tv maken. De jongeren filmen zoals ze echt zijn in al hun fecetten van het leven. Het is triest dat er nog steeds zo luchtig gedacht wordt over kanker, maar ik hoop dat door dit programma er veel meer mensen zullen zijn die bewondering kunnen opbrengen voor ernstig zieke mensen.
  Veel kracht en plezier in het leven toewenst.
  Eveline

 • Vender

  [quote]Het is een aangrijpende televisieserie, gemaakt door SkyHigh TV (die normaliter heel veel voor de EO produceren).[/quote]
  Uit je log maak ik op dat dit net zo goed een EO programma is, alleen mag in deze wel gevloekt worden. Ik houd niet van positief leed. Mensen zouden niet in een illusie moeten leven om zichzelf gelukkig te wanen.
  (Die nieuwe web-log stijl bevalt me trouwens wel.)

Leave Your Comment Here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.