piet vroon

Zo laat op de avond tref je meestal de mooiste programma’s op de buis. Zondagavond startte de RVU een herhaling in van een memorabel gesprek van Martin Simek met Piet Vroon. Tijdens mijn studie heb ik veel van de boeken van Vroon gelezen. Sommige moet ik nog wel in bezit hebben, bedacht ik me. Vroon bestudeerde de mens. Zijn psyche. Was hoogleraar, en bovenal hyperintelligent. Tijdens psychologie hebben we onder andere zijn theorieën uit ‘Stemmen van vroeger’ behandeld, over het ontstaan van zelfbewustzijn. En in ‘Allemaal psychisch’ uit begin jaren 90 schrijft Vroon op een met humor doorspekte manier over het toeschrijven van problemen aan de geest. Later ging het minder goed met Vroon. Helder voor de geest staat nog de ongelooflijke aanvaring die hij had met Emile Ratelband, beiden toentertijd te gast bij Jack Spijkerman. Vroon liet zich uit de tent lokken en zette zichzelf voor gek. ’t was wel televisie die je voor altijd bijblijft. Mochten ze me ooit vragen voor ‘Zomergasten’: ik beloof dat ik dat stukje televisie laat zien. Twee jaar na de prachtige wandeling met Martin Simek maakte Pieter Adrianus Vroon een einde aan zijn leven door een overdosis pillen in te nemen. Best jammer, inderdaad.

  • Janneke

    Hij was toen toch ook verwikkeld in zo’n plagiaatschandaal? Volgens mij was dat het moment dat het woord ‘plagiaat’ in mijn vocabulaire terechtkwam 🙂

Leave Your Comment Here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.