Bakbloedworst met rode kool

Ik had voor de easy way kunnen gaan en het restant van de ovenschotel risotto van gisteren kunnen opbakken. Maar onderweg naar huis begon het te knagen. Vanavond niet liever toch even iets anders uitproberen? Goed, knagen werd koken, kortom. Ik hou er wel van om wat met kruiden te rommelen in de keuken. Om een voorbeeld te noemen: bij rijst en groenten hoeft echt geen saus (sorry, Uncle Ben, en aanverwanten). Als je de groenten voorziet van een fijn kruidig laagje en dat een tijdje meebakt/stoomt dan krijg je een fantastische smaak. Voorbeeld: een mengsel van bonen, (rode) paprika, prei en taugee waar je dan tijdens het roerbakken oregano, italiaanse kruiden, lekker veel koriander en wat marjolein meebakt (deksel erop en laten smoren, daarna nog een of twee keer omscheppen), met wat zilvervliesrijst: echt perfect.

Nou goed, vanavond dus wat anders. Ik ging voor bakbloedworst met rode kool. De rode kool is het lekkerst als je ‘m een dag vantevoren maakt met mooie kruidnagel. Niet aan gedacht, dus nu geen verse kruidnagel, maar gemalen kruidnagel gebruikt. Beetje smokkelen, maar toch erg lekker. De rode kool aan de kook gebracht, daarna vuur getemperd en een dikke veertig minuten laten stoven. Dat mag best langer, overigens, maar die tijd had ik niet, er moest ook nog gezwommen worden. De bakbloedworst was al in huis (niet versgemaakt, helaas; t is wat onhebbelijk maar wel zo ontzettend lekker). Even kort door een schaaltje melk heen halen en met wat bloem bestrooien, daarna in de hete boter aanbakken en het vuur temperen. Ondertussen een appel (ik gebruikte vanavond de Gala) in kleine blokjes snijden en na de bloedworst bakken in het restant van de boter. Je kunt er aardappelen bij eten, of puree, of helemaal niets. Ik heb een klein beetje puree gemaakt (uit een pakje) en dat als basis op het bord gelegd. Flink veel rode kool erbij (het voordeel van de gemalen kruidnagel is dat je de knoppen van het goedje er niet eerst uit hoeft te halen:)) en de gebakken appelblokjes er doorheen. Superlekker gerecht, vrij snel op tafel en niet heel erg ongezond.

Oh ja, de kruidnagel -u wist het vast wel- is natuurlijk ook onmisbaar bij het goed klaarmaken van mooi rund- en stoofvlees, zoals sucade. Binnenkort maar weer eens doen.

 • Anne

  Het water loopt me uit de mond….

 • Raymond

  Beter nu dan over een half uur Anne:)

 • Janneke

  Ik doe de kruidnagelen (en ander ‘groot’ spul zoals laurierblad) altijd in een thee-ei. Hoef je niet zo te vissen 🙂

 • heyrik

  nog steeds die akelige bakbloedwordt…dat worden weer bonen vanavond!

 • heyrik

  aaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh ik wil geen risotto met bakbloedworst, ik wil wat nieuwssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

 • heyrik

  Haal die bakbloedworst weg! Doe desnoods een recept voor patat met mayonaise, of pannenkoeken met spek, visfriet misschien of een magnetronmaaltijd van de C1000, maar geen risotto met aangebrande bakbloedworst meer!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave Your Comment Here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.