Risotto uit de oven

Een tijdje terug beloofde ik meer blogs. Ik kondigde aan iets meer over eten te schrijven (op het werk vragen ze al met regelmaat of ik de hele dag door eet; antwoord = nee, dat was vroeger:)). Vandaag na een prachtige autorit door een deels besneeuwd landschap naar huis gereden. Onderweg groeide het idee om weer eens iets met risotto te maken. Zo gezegd, zo gedaan, maar wel een variant op de normale uitvoering van deze natte rijst. Je kunt de risotto gewoon op een normale manier koken en serveren, maar ik besloot om er een ovengerecht van te maken.

Stap 1 is uiteraard het klaarzetten van de ingrediënten. Daarna was het tijd voor de soffrito: de Italiaanse benaming voor de basis van het gerecht: het fruiten van een ui. Er kan ook knoflook bij (en/of -vaak een verborgen ingrediënt als ik kook: gember) maar dit keer alleen wat ui met een paar pijnboompitjes. Na een paar minuutjes een klein bakje met gesneden hamblokjes erbij in de pan en even roerbakken. Dat ziet er dan zo uit. Ondertussen staat de oven al aan. Liefst op zo’n 190 graden, hangt ook een beetje van het type oven af. Na het roerbakken van de ham, gefruite ui en pijnboompitten gooi je een half pak risottorijst (liefst een mooie rijst uit een kookwinkel (in Zwolle heeft Schuttelaar geweldige risotto! -of uit de Excellent serie van AH) in de pan en bak je die even mee. Dit noem je de Tostatura, trouwens:). Ondertussen kook je een ruime halve liter water met een bouillonblokje in een pan. Schep het mengsel met rijst, ui en ham in een (ingevette) ovenschaal en schenk de bouillon er overheen. Na deze stap nog even met een spatel door de schaal heen om de bouillon goed met het baksel te vermengen en dan de oven in (afhankelijk van de oven zo’n 30 a 40 minuten). Hierna heb je even de tijd om wat anders te doen. Zet nu ook wat groenten klaar (bv wat doperwten, fijne bonen of een rode paprika) en snijd de groenten klein. Kook ze even tijdens de laatste 5 minuten van de ovenperiode en laat ze daarna uitlekken. Haal de schaal uit de oven en gooi de groenten in de ovenschaal. Maak er een mooi mengsel van met de risotto die de bouillon heeft opgenomen. Doe er een blokje boter door (optie, hoeft zeker niet) en strooi er wat geraspte kaas overheen. Vaak wordt de kaas meegeroerd, dat kan, maar ik ben er geen voorstander van. Indien mogelijk een mooie oude kaas, trouwens. Daarna de finishing touch: pak een stronk witlof, snijd het onderste deel er af en rasp wat witlof over de schotel. Naar smaak nog wat peper en/of zout toevoegen en dan zo heet mogelijk opeten. Superlekker en (de oventijd niet meegerekend) binnen een kwartier a twintig minuten klaar.

Ook lekker: gebruik in plaats van de ham eens stukjes salami. De risotto krijgt er wat meer pit van. En is het teveel? Lekker afgedekt in de koelkast bewaren, ook op dag 2 is het nog heerlijk. Even wat koriander toevoegen, beetje oregano en je hebt een compleet ander gerecht.

    Leave Your Comment Here

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.